Raza de lumina

Sufletul are incredere in raza de lumina – Victor Hugo

Dorul

Un comentariu

Virtuţile lui sunt deosebite, cu adevărat împărăteşti: e un cuvânt tipic de contopire a sensurilor, iar nu de simpla compunere a lor; e un cuvânt al deschiderii şi totodată închiderii unui orizont; unul al intimităţii cu depărtările, al aflării şi căutării; un cuvânt al ştiutului şi neştiutului, al limitaţiei şi nelimitaţiei, al concretului şi abstractului, al atracţiei de ceva determinat şi al pierderii în ceva indeterminat.

Are o splendidă suveranitate în el, dar e un cuvânt al inimii numai, şi nu al gândului, dupa cum e un cuvânt al visului, şi nu întotdeauna al faptei.

… te poartă când spre trecut, când spre viitor, te încarcă şi de regrete şi de speranţă, îţi face uneori de îndurat insuportabilul, dar alteori de nesuferit ceea ce trebuie şi e bine să înduri. A plecat de la durere şi a scos tot ce putea din transfigurarea ei; dar nu a trecut de spirit, a rămas prins de suflet. 

  Constantin Noica

Un gând despre „Dorul

  1. Este cel mai frumos cuvânt românesc, care cu greu se poate traduce în altă limbă, astfel încât să-l simți cu toată puterea, cum te seacă la inimă.

Lasă un comentariu